Skip to main content

JEE Main 2023 exam postponed in April

  JEE Main 2023 Exam in April:   The Joint Entrance Examination (JEE) Main 2023 exam date will soon be announced by the NTA.  Engineering aspirants have requested the National Testing Agency (NTA) to hold the first session of the Joint Entrance Examination (JEE) Main 2023 in April to prevent a potential conflict with the Class 12 board exams  With the hashtag #jeemainsinapril, some of them have announced that they will be taking the CBSE board’s practical and theoretical exams in January and February. When it becomes available, candidates can check the JEE Main 2023 detailed notification by going to the jeemain.nta.nic.in 2023 IIT JEE official website Engineering hopefuls have gone to Twitter to urge a decision on the Joint Entrance Test (JEE) Mains examination from the administrative agency, NTA, as there has been no official announcement on when the JEE Main 2023 will be held. We humbly ask for your consideration as students, as we already had our board practical i...

Electromagnetism for jee main 2021-2022

 Q1: The mean intensity of radiation on the surface of the Sun is about 108 W/m2. The RMS value of the corresponding magnetic field is closest to


(a) 10–2 T

(b) 1 T

(c) 10–4 T

(d) 102 T

Solution

Mean intensity I= B2rms0c

B2rms = (108 x 4π x 10-7)/(3 x 108)

Brms ≈ 10-4 T

Answer: (c) 10–4 T

Q2: A plane electromagnetic wave travels in free space along the x-direction. The electric field component of the wave at a particular point of space and time is E = 6 V m–1 along the y-direction. Its corresponding magnetic field component, B would be

(a) 6 × 10–8 T along the x-direction

(b) 2 × 10–8 T along the y-direction

(c) 2 × 10–8 T along the z-direction

(d) 6 × 10–8 T along the z-direction

Solution

The direction of electromagnetic wave travelling is given by

\bar{k} = \bar{E} \times \bar{B}

As the wave is travelling along x-direction and E is along the y-direction.

So B must point towards the z-direction.

The magnetic field, B = E/c = 6/(3 x 108) = 2 x 10-8 T

Answer: (c) 2 × 10–8 T along the z-direction

Q3: 50 W/m2 energy density of sunlight is normally incident on the surface of a solar panel. Some part of incident energy (25%) is reflected from the surface and the rest is absorbed. The force exerted on 1m2 surface area will be close to (c = 3 × 108 m/s)

(a) 20 × 10–8 N

(b) 10 × 10–8 N

(c) 35 × 10–8 N

(d) 15 × 10–8 N

Solution

Given energy density = 50 W/m2

Here, change in momentum Δp = pf – pi

Δp = (-p/4) – pi

Δp = -5p/4 ∵ p= E/c = 50 W/s/(3 x 108)

Δp/Δt = F = 丨-5pi/4丨= (5/4) x (50/(3 x 108) = 20.8 x 10-8 N ≈ 20x 10-8 N

Answer: (a) 20 × 10–8 N

Q4: A red LED emits light at 0.1 watts uniformly around it. The amplitude of the electric field of the light at a distance of 1 m from the diode is

(a) 5.48 V/m

(b) 7.75 V/m

(c) 1.73 V/m

(d) 2.45 V/m

Solution

The intensity of light, I = uav c

Also, I = P/4πr2 and uav = ½ε0E02

∴ P/4πr= (½)ε0E02c

Or E_{0} =\sqrt{\frac{2P}{4\pi \epsilon _{0}r^{2}c}}

Here, P = 0.1 W, r = 1 m, c = 3 × 108 m s–1

1/4πε= 9 x 109 N C–2 m2

E_{0} =\sqrt{\frac{2\times 0.1 \times 9\times 10^{9}}{1^{2}\times 3\times 10^{8}}} = \sqrt{6}

= 2.45 V m-1

Answer: (d) 2.45 V/m

Q5: Match List-I (Electromagnetic wave type) with List-II (Its association/application) and select the correct option from the choices given below the lists

List-IList-II
(P) Infrared waves(i) To treat muscular strain
(Q) Radio waves(ii) For broadcasting
(R) X-rays(iii) To detect fracture of bones
(S) Ultraviolet rays(iv) Absorbed by the ozone layer of the atmosphere

P   Q    R     S

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

(b) (iv) (iii) (ii) (i)

(c) (i) (ii) (iv) (iii)

(d) (iii) (ii) (i) (iv)

Solution

Infrared waves are used to treat muscular strain. Radio waves are used for broadcasting. X-rays are used to detect the fracture of bones. Ultraviolet rays are absorbed by the ozone layer of the atmosphere.

Answer: (a)

P   Q     R      S

(i) (ii) (iii) (iv)

Q6: During the propagation of electromagnetic waves in a medium

(a) both electric and magnetic energy densities are zero

(b) electric energy density is double of the magnetic energy density

(c) electric energy density is half of the magnetic energy density

(d) electric energy density is equal to the magnetic energy density

Solution: In an em wave, energy is equally divided between the electric and the magnetic fields.

Answer: (d) The electric energy density is equal to the magnetic energy density

Q7: The magnetic field in a travelling electromagnetic wave has a peak value of 20 nT. The peak value of electric field strength is

(a)12 V/m

(b) 3 V/m

(c) 6 V/m

(d) 9 V/m

Solution

In an electromagnetic wave, the peak value of the electric field (E0) and peak value of magnetic field (B0) are related by

E0 = B0C

E0 = (20 × 10–9 T) (3 × 108 m s–1) = 6 V/m

Answer: (c) 6 V/m

Q8: An electromagnetic wave of frequency = 3.0 MHz passes from vacuum into a dielectric medium with permittivity = 4.0. Then

(a) wavelength is doubled and the frequency remains unchanged

(b) wavelength is doubled and frequency becomes half

(c) wavelength is halved and frequency remains unchanged

(d) wavelength and frequency both remain unchanged

Solution

During propagation of a wave from one medium to another, the frequency remains constant and wavelength changes.

\mu =\sqrt{\frac{\epsilon }{\epsilon _{0}}}=\sqrt{4} = 2

Since μ = 1/λ

Wavelength is halved

Answer: (c) wavelength is halved and frequency remains unchanged

Q9: Electromagnetic waves are transverse in nature is evident by

(a) polarization

(b) interference

(c) reflection

(d) diffraction

Answer: (a) Polarization proves the transverse nature of electromagnetic waves.

Q10: The energy associated with electric field is (UE) and with magnetic field is (UB) for an electromagnetic wave in free space. Then

(a) UE > UB

(b) UE = UB/2

(c) UE = UB

(d) UE < UB

Answer: (c) UE = UB

Q11: A 27 mW laser beam has a cross-sectional area of 10 mm2. The magnitude of the maximum electric field in this electromagnetic wave is given by [Given permittivity of space ε0 = 9 × 10–12 SI units, speed of light c = 3 × 108 m/s]

(a) 2 kV/m

(b) 0.7 kV/m

(c) 1 kV/m

(d) 1.4 kV/m

Solution

The intensity of the electromagnetic wave is given by

I = Power(P)/Area(A) = ½ ε0 E2C

E = \sqrt{\frac{2P}{A\epsilon _{0}c}} = \sqrt{\frac{2 \times 27 \times 10^{-3}}{10\times 10^{-6}\times 9\times10^{-12}\times 3\times 10^{8}}} E = \sqrt{0.2 \times 10^{7}} = \sqrt{2\times 10^{6}}

E = 1.4 kV/m

Answer: (d) 1.4 kV/m

Q12: The RMS value of the electric field of the light coming from the sun is 720 N/C. The average total energy density of the electromagnetic wave is

(a) 3.3 × 10–3 J/m3

(b) 4.58 × 10–6 J/m3

(c) 6.37 × 10–9 J/m3

(d) 81.35 ×10–12 J/m3

Solution

U = (½)є0 (E2rms)+ (½μ0) (B2rms)

U = (½)є0 (E2rms) + (½μ0) (E2rms/c2)

U = (½)є0 (E2rms) + (½μ0) (E2rmsє0μ0)

U = (½)є0 (E2rms) + (½)є0 (E2rms) = є0 (E2rms)

U = (8.85 x 10-12) x (720)2 = 4.58 x10-6 Jm-1

Answer (b) 4.58 × 10–6 J/m3

Q13: Which of the following are not electromagnetic waves?

(a) cosmic rays

(b) gamma rays

(c) β-rays

(d) X-rays

Answer: (c) β-rays are not electromagnetic waves

Q14: If a source of power 4kW produces 1020 photons/second, the radiation belongs to a part of the spectrum called

(a) microwaves

(b) y-rays

(c) X-rays

(d) ultraviolet rays

Solution

Energy of a photon

E = hν = hc/λ

If n is the number of photon emitted per second

Power, P = nhc/λ

4 x 103 = (1020 x 6.62 x 10-34 x 3 x 108)/λ

λ = (1020 x 6.62 x 10-34 x 3 x 108)/(4 x 103)

λ = (19.8 x 10-6)/ (4 x 103)

λ = 4.96 x 10-9 

= 49.6 Å

≈ 50 Å (x -ray)

Answer: (c) X-rays

Q15: An EM wave from the air enters a medium. The electric fields are

\vec{E_{1}} = E_{01}\hat{x}cos\left [ 2\pi f(\frac{z}{c}-t) \right ]

in air and \vec{E_{2}} = E_{02}\hat{x}cos\left [ k(2z-ct) \right ]

in medium, where the wavenumber k and frequency f refer to their values in air. The medium is non-magnetic. If εr1 and εr2 refer to relative permittivities of air and medium respectively, which of the following options is correct?

(a) εr1 /εr2 = 4

(b) εr1 /εr2 = 2

(c) εr1 /εr2 = 1/4

(d) εr1 /εr2 = ½

Solution

In the air, the EM wave is

\vec{E_{1}} = E_{01}\hat{x}cos\left [ 2\pi f(\frac{z}{c}-t) \right ]

\vec{E_{2}} = E_{02}\hat{x}cos\left [ k(z-ct) \right ] (since, k = 2π/λ0 = 2πf/c)

In the medium, the EM wave is

\vec{E_{2}} = E_{02}\hat{x}cos\left [ k(2z-ct) \right ] \vec{E_{2}} = E_{02}\hat{x}cos\left [ 2k(z-(c/2)t) \right ]

During refraction, frequency remains unchanged, whereas the wavelength gets changed

k’ = 2k (From equations)

2π/λ’ = 2(2π/λ0) = λ’= λ0/2

Since, v = c/2

\frac{1}{\sqrt{\mu _{0}\epsilon_{r2}} } = \frac{1}{2}\times \frac{1}{\sqrt{\mu _{0}\epsilon_{r1}} }

εr1r2= 1/4

Answer: (c) εr1 /εr2 = 1/4

Comments

Popular posts from this blog

JEE Main 2023 exam postponed in April

  JEE Main 2023 Exam in April:   The Joint Entrance Examination (JEE) Main 2023 exam date will soon be announced by the NTA.  Engineering aspirants have requested the National Testing Agency (NTA) to hold the first session of the Joint Entrance Examination (JEE) Main 2023 in April to prevent a potential conflict with the Class 12 board exams  With the hashtag #jeemainsinapril, some of them have announced that they will be taking the CBSE board’s practical and theoretical exams in January and February. When it becomes available, candidates can check the JEE Main 2023 detailed notification by going to the jeemain.nta.nic.in 2023 IIT JEE official website Engineering hopefuls have gone to Twitter to urge a decision on the Joint Entrance Test (JEE) Mains examination from the administrative agency, NTA, as there has been no official announcement on when the JEE Main 2023 will be held. We humbly ask for your consideration as students, as we already had our board practical i...

NEET, JEE Mains 2021: NEET and JEE Main Exams in July, August, September

JEE, NEET 2021 Exams Latest Update: Final decisions have been taken on class 12 board exams and results. But the government's decision on the remaining two sessions of JEE Mains 2012 and NEET UG 2021 is still awaited. Around 20 lakh students from across the country are going to appear in both these exams. With no update on JEE Main and NEET 2021 exam, their stress is increasing day by day. However, now students will not have to wait much The Education Ministry has started planning for both these exams. According to sources, the JEE Mains April and May exams may be shifted to July and August 2021. A gap of about 15 days can be given in the exams of both the sessions. JEE Main April 2021 exam can now be conducted by the end of July and JEE Main May 2021 exam by the third week of August. The date of NEET 2021 exam will also be changed. The Education Ministry is contemplating postponing the NEET UG Exam 2021. As per the schedule at present, NEET 2021 is to be conducted on August 01. Bu...

Jee advance 2021 registration date announced

JEE Advanced 2021 Latest update: Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur has released the information b brochure for Joint Entrance Exam Advanced 2021 (JEE Advanced 2021) exam and the list of documents that will be required for registration. Candidates can check these things by visiting the official website of JEE, jeeadv.ac.in. The revised dates of JEE Advanced 2021 will be released soon. The registration, entrance, counseling and other important dates are also likely to be revised. The information brochure and the list of documents required during the registration process is now available on the website jeeadv.ac.in. Direct link to download JEE Advanced 2021 Information Brochure is given below. The exam dates and application form dates for IIT entrance are released along with the admission brochure, but this year the exam dates have not been announced yet. JEE Advanced was scheduled to be held on July 3, but was postponed due to the COVID-19 situation.jee advanced registratio...